Weerstand; waarom en waar komt het vandaan?

Je bent ra­zend en­thou­si­ast over het nieu­we in­tra­net die je be­drijf heeft uit­ge­ko­zen, de of­fer­te is ge­te­kend bij de le­ve­ran­cier en jul­lie staan te trap­pe­len om te be­gin­nen. Toch voel je van­uit de or­ga­ni­sa­tie weer­stand bij een of meer­de­re werk­ne­mers. Hoe ga je hier­mee om?

Karin 25-07-2019 Contact

Wees het voor!

Het be­lang­rijkst is dat je de weer­standweer­stand voor moet zijn. Als er weer­stand komt ter­wijl de plan­nen al rond zijn, dan heb je in de voor­be­rei­ding sig­na­len ge­mist. In ons vo­ri­ge blogblog heb­ben we het be­lang van een voor­on­der­zoek uit­ge­legd. Heb je tij­dens dit on­der­zoek een sta­ke­hol­ders­map ge­maakt? Dan kun je hier­op te­rug­val­len. Maak voor de start van het pro­ject een sta­ke­hol­ders­map op, zo­dat je voor­af al weet wel­ke sta­ke­hol­ders(groe­pen) tij­dens het pro­ject ex­tra hulp en aan­dacht no­dig heb­ben. Geen tijd ge­had om dat te doen? Geen pa­niek, het is nog niet te laat! Zie het als een kans om de me­de­wer­ker als­nog weer he­le­maal aan boord van het pro­ject te krij­gen.

Wat is weer­stand pre­cies?

Weer­stand is een na­tuur­lijk ver­schijn­sel waar­mee men­sen zich be­scher­men te­gen za­ken die mo­ge­lijk 'ge­vaar­lijk' zijn. Een nieuw in­tra­netin­tra­net bin­nen een or­ga­ni­sa­tie is een gro­te ver­an­de­ring voor een mens en men­sen hou­den van na­tu­re niet zo van ver­an­de­rin­gen. 

Over het al­ge­meen krij­gen men­sen ne­ga­tie­ve ge­dach­tes bij het woord weer­stand, maar dit hoeft niet zo te zijn. Weer­stand kan ook ko­men door bo­ven­ma­ti­ge be­trok­ken­heid van de me­de­wer­ker. Som­mi­ge me­de­wer­kers heb­ben spe­ci­a­lis­ti­sche ken­nis waar­bij zij ri­si­co's bin­nen een pro­ject aan zien ko­men. Voor hun ge­voel wor­den die ri­si­co's niet goed op­ge­pakt. Of me­de­wer­kers die al lan­ge­re tijd voor de or­ga­ni­sa­tie wer­ken. Zij heb­ben door de ja­ren heen al veel ver­an­de­rin­gen bin­nen het be­drijf mee­ge­maakt en wil­len graag mee­den­ken in de­ze ver­an­de­rin­gen. Het is daar­om erg be­lang­rijk om de­ze me­de­wer­kers ex­tra te in­for­me­ren en te be­trek­ken. De kans is groot dat je hier­mee de weer­stand bij de me­de­wer­ker weg­neemt en hem juist tot am­bas­sa­deur van jouw pro­ject maakt.

In kaart bren­gen van weer­stand

Wil je graag de weer­stand weg­ne­men bij de me­de­wer­kers? Dan is de eer­ste stap het in kaart bren­gen wie er weer­stand geeft en waar het van­daan komt. Dit kun je dus een­vou­dig doen aan de hand van een sta­ke­hol­ders­map. Met de sta­ke­hol­ders­map breng je in kaart wie de be­trok­ke­nen zijn bij je be­drijf, wat hun po­si­tie is ten op­zich­te van het be­drijf en wat hun be­lan­gen zijn. Het maakt niet uit wat voor func­tie de me­de­wer­ker heeft, maar het gaat om de hoe­veel­heid in­vloed die per­soon heeft bin­nen de or­ga­ni­sa­tie.

Oor­za­ken van de weer­stand

Je hebt met de me­de­wer­ker rond de ta­fel ge­ze­ten en het de oor­zaak van de weer­stand ach­ter­haalt. De meest voor­ko­men­de oor­za­ken zijn:

  1. Angst: de me­de­wer­ker is bang voor het on­be­ken­de of kan las­tig om­gaan met ver­an­de­rin­gen. Hij weet niet wat er gaat ge­beu­ren en wat er van hem ver­wacht wordt.
  2. Niet be­trok­ken: de me­de­wer­ker voelt zich niet be­trok­ken bij het pro­ject. Zijn me­ning is niet ge­vraagd en hij voelt zich ge­pas­seerd.
  3. Ken­nis­ge­brek: de me­de­wer­ker denkt dat hij niet ge­noeg ken­nis heeft of is di­gi­beet.
  4. Tijds­ge­brek: de me­de­wer­ker heeft niet ge­noeg tijd om mee te gaan met het pro­ject.
  5. Niet ge­noeg in­for­ma­tie: de me­de­wer­ker is ge­du­ren­de het pro­ject niet goed ge­noeg ge­ïn­for­meerd.

Wil je we­ten wel­ke mo­ge­lijk­he­den er zijn om weer­stand weg te ne­men? Houd dan on­ze blog­pa­gi­na in de ga­ten voor een vol­gen­de blog waar we hier die­per op in­gaan.

*

Hoeveel letters heeft de naam Capica? (antwoord is numeriek)

  • Er zijn geen reacties gevonden. Ben jij de eerste?