Het Intranet Evolutiemodel

In mijn boek 'De weg naar een suc­ces­vol so­ci­aal in­tra­net' ver­tel ik over het In­tra­net Evo­lu­tie­mo­del. Or­ga­ni­sa­ties ge­brui­ken het In­tra­net Evo­lu­tie­mo­del voor het suc­ces­vol im­ple­men­te­ren van het in­tra­net of voor het suc­ces­vol ma­ken van het hui­di­ge in­tra­net. Om het In­tra­net Evo­lu­tie­mo­del op de juis­te ma­nier te in­ter­pre­te­ren, leg ik het mo­del graag aan je uit. Lees snel ver­der.

Laird 03-12-2019 Contact

Het mo­del

Het In­tra­netIn­tra­net Evo­lu­tie­mo­del be­staat uit vier evo­lu­tie­sta­dia en drie di­men­sies. De evo­lu­tie­sta­dia van het mo­del be­schrij­ven de ma­te van on­mis­baar­heid van een in­tra­net. Hoe on­mis­baar­der het in­tra­net is voor de ge­brui­kers, hoe ho­ger het evo­lu­tie­sta­di­um. De di­men­sies staan voor de ver­schil­len­de doel­ein­den van het in­tra­net, na­me­lijk: In­for­ma­tie­voor­zie­ning, Sa­men­wer­king en On­der­steu­ning. Bin­nen de­ze di­men­sies zijn de be­hoef­ten en ver­wach­tin­gen van de me­de­wer­kers in kaart ge­bracht. Dit noe­men we de hand­vat­ten voor suc­ces.

Evo­lu­tie­sta­dia

Per evo­lu­tie­sta­di­um is een om­schrij­ving be­schik­baar die de ma­te van on­mis­baar­heid aan­geeft. De om­schrij­ving die het bes­te past bij het in­tra­net op dit mo­ment geeft aan in welk evo­lu­tie­sta­di­um het in­tra­net zich be­vindt. In welk evo­lu­tie­sta­di­um be­vindt jouw in­tra­net zich?

evo­lu­tie­sta­dia.jpg

Hoe lang het duurt om naar een vol­gend sta­di­um te evo­lu­e­ren is per or­ga­ni­sa­tie ver­schil­lend. Evo­lu­tie naar het twee­de sta­di­um vindt meest­al vrij snel plaats. Hoe ho­ger het sta­di­um, hoe lan­ger het duurt voor­dat het vol­gen­de sta­di­um be­reikt wordt.

Di­men­sies

De di­men­sies hel­pen je om func­ti­o­na­li­tei­ten bin­nen het in­tra­net mak­ke­lij­ker on­der te ver­de­len.

Di­men­sie In­for­ma­tie­voor­zie­ning

Me­de­wer­kers heb­ben in­for­ma­tie no­dig om hun werk te kun­nen doen. Dit kan werk­ge­re­la­teer­de in­for­ma­tie zijn of in­for­ma­tie over het rei­len en zei­len van de or­ga­ni­sa­tie. Als zij zelf de­ze in­for­ma­tie niet heb­ben, gaan ze er­naar op zoek. De di­men­sie in­for­ma­tie­voor­zie­ning brengt al­le in­for­ma­tie sa­men op één cen­tra­le plek, het in­tra­net. In­for­ma­tie bin­nen de­ze di­men­sie be­staat in ver­schil­len­de vor­men, zo­als Nieuws, Adres­boek, Agen­da en Com­mu­ni­ca­tie-ui­tin­gen.

Di­men­sie Sa­men­wer­king

De di­men­sie sa­men­wer­king fa­ci­li­teert me­de­wer­kers om ken­nis met el­kaar te de­len. Als er ac­tief ge­bruik ge­maakt wordt van de on­der­de­len bin­nen de di­men­sie Sa­men­wer­king is de kans op het de­len van ken­nis het grootst. In­for­ma­tie bin­nen de­ze di­men­sie komt voor in ver­schil­len­de vor­men, zo­als Chat, Pro­ject­groep, Com­mu­ni­ty, Veel ge­stel­de vra­gen, BlogBlog en Vraag en aan­bod.

Di­men­sie On­der­steu­ning

Het in­tra­net heeft de po­ten­tie om uit te groei­en tot een di­gi­ta­le werk­plek. Dat be­te­kent dat een me­de­wer­ker de werk­dag be­gint met het ope­nen van het in­tra­net en ver­vol­gens van­af de­ze plek al­le ap­pli­ca­ties kan ge­brui­ken die de be­drijfs- en werk­pro­ces­sen on­der­steu­nen. De on­der­de­len bin­nen de di­men­sie On­der­steu­ning stroom­lij­nen de­ze pro­ces­sen. De di­men­sie kan ver­schil­len­de on­der­de­len be­vat­ten, die meest­al ver­deeld zijn in be­drijfs­spe­ci­fie­ke en zelf­ser­vi­ce on­der­de­len. Voor­beel­den van be­drijfs­spe­ci­fie­ke on­der­de­len zijn: Uren­re­gi­stra­tie, Roos­ter, CRM, Plan­ning, Ta­ken en E-mail. Bij zelf­ser­vi­ce kun je den­ken aan de on­der­de­len: Re­gi­stre­ren van va­kan­tie­da­gen, Ver­zuim­re­gi­stra­tie, De­cla­ra­ties, Ver­ga­der­ruim­te boe­ken en In­ter­ne be­stel­lin­gen.

Hand­vat­ten voor suc­ces

Waar heb­ben me­de­wer­kers be­hoef­ten aan en wat ver­wach­ten ze van het in­tra­net? Naar ma­te de on­mis­baar­heid toe­neemt, ne­men de be­hoef­ten en ver­wach­tin­gen van de ge­brui­kers toe. De­ze be­hoef­ten en ver­wach­tin­gen van de ge­brui­kers vor­men de hand­vat­ten voor een suc­ces­vol in­tra­net. In mijn vol­gen­de blog over het In­tra­net Evo­lu­tie­mo­del zal ik per di­men­sie de bij­be­ho­ren­de hand­vat­ten toe­lich­ten. Houdt on­ze web­si­te en so­ci­al me­dia dus goed in de ga­ten.

Wil je meer le­zen over het In­tra­net Evo­lu­tie­mo­del? Vraag gra­tis mijn boek 'De weg naar een suc­ces­vol so­ci­aal in­tra­net' aan!

*

Hoeveel letters heeft de naam Capica? (antwoord is numeriek)

  • Er zijn geen reacties gevonden. Ben jij de eerste?