De 10 intranettrends voor 2015

toekomst van

intranet

in 2015

10 trends

In de­cem­ber schie­ten de ver­schil­len­de lijst­jes als pad­den­stoe­len uit de grond. Er ver­schij­nen sa­men­vat­tin­gen van het af­ge­lo­pen jaar in de vorm van een top 10, top 100 of top 1.000, maar ook voor­spel­lin­gen voor het nieu­we jaar pas­se­ren re­gel­ma­tig de re­vue.  

Laird 22-12-2014 Contact

Dit jaar waag ik me ook aan een voor­spel­ling voor 2015, met de 10 in­tra­net­trends voor 2015. Bij trends denk je al gauw aan iets nieuws. Maar ik ben van me­ning dat het ook kan gaan om be­staan­de din­gen, die het ko­mend jaar meer toe­ge­past of ge­bruikt gaan wor­den.

1.   Pimp my in­tra­net

Vreemd ei­gen­lijk dat we in de meest tren­dy kan­toor­pan­den wer­ken met lek­ker zit­ten­de stoe­len, strak­ke bu­reaus en de nieuw­ste com­pu­ters. Maar het in­tra­netin­tra­net oogt vaak nog als Win­dows 3.11. In­der­daad,  Win­dows 3.11 uit 1993. Or­ga­ni­sa­ties ac­cep­te­ren dit in 2015 niet meer en klop­pen aan bij hun in­tra­net­le­ve­ran­cier voor een ge­pimp­te ver­sie van het in­tra­net. Een­tje die aan­sluit bij hun wen­sen, an­no nu.

2.   In­tra­net in ei­gen huis­stijl

Als ik het dan toch over een mooi in­tra­net heb, dan kun­nen we net zo goed een stap­je ver­der gaan. Een in­tra­net in de ei­gen huis­stijlhuis­stijl bij­voor­beeld, met de ei­gen kleu­ren en fonts. Want in­mid­dels zijn we niet meer ge­bon­den aan een paar webf­onts, maar kan op in­tra­net een heel sca­la aan fonts ge­bruikt wor­den. Hier­door wordt het in­tra­net her­ken­baar voor de me­de­wer­kers.

3.   Werkt het in­tra­net niet op een ta­blet?

De­ze trend lijkt ei­gen­lijk niet in dit rij­tje thuis te ho­ren, want je ver­wacht dat al­le in­tra­net­ten in­mid­dels wel op al­le de­vi­ces wer­ken. Niets is min­der waar. Het groot­ste deel van de in­tra­net­ten werkt nog steeds niet of niet goed op een mo­biel of ta­bletta­blet. Het las­ti­ge met trends voor­spel­len is dat het om een voor­spel­ling gaat. Ik weet niet of het gaat ge­beu­ren, maar ik hoop van har­te dat le­ve­ran­ciers zich ach­ter de oren krab­ben en snel aan de slag gaan om hun in­tra­net goed te la­ten wer­ken op al­le de­vi­ces.

4.   In­log­gen waar en wan­neer je maar wilt

De be­vei­li­ging van in­tra­net­ten is vaak de re­den om in­log­gen al­leen mo­ge­lijk te ma­ken van­af de kan­toor­lo­ca­tie. Toch is het pri­ma mo­ge­lijk om op een vei­li­ge ma­nier in te log­gen van­af ie­de­re lo­ca­tie. Wel zo han­dig, aan­ge­zien steeds meer me­de­wer­kers van­uit huis wer­ken.

5.   Af­de­lin­gen krij­gen geen ei­gen pa­gi­na meer

De mees­te or­ga­ni­sa­ties hou­den zich nog vast aan een hi­ë­rar­chi­sche struc­tuur voor het in­tra­net, waar­bij ie­de­re af­de­ling een ei­gen pa­gi­na heeft. Ik vind dat een ge­mis­te kans. Hier­door houd je na­me­lijk de ei­land­jes­cul­tuur bin­nen or­ga­ni­sa­ties in stand. Heb je er al eens over na­ge­dacht om de con­tent in te de­len op ty­pe en dit sa­men te bren­gen in een app? Dan krijg je bij­voor­beeld een 'nieuws­ap­p', een 'a­gen­da-ap­p', een 'do­cu­men­ten­ap­p', een 'wiki-ap­p',  een 'adres­boe­kap­p' en ga zo maar door. Dit sti­mu­leert de sa­men­wer­king, om­dat je dan ook de ar­ti­ke­len van an­de­re af­de­lin­gen ziet.

6.   Me­ga drop­down me­nu

Is een me­ga drop­down me­nu nu wel of niet han­dig? Als je veel sub­pa­gi­na's hebt, kan een me­ga drop­down me­nu erg han­dig zijn. Op die ma­nier hoeft je min­der vaak te klik­ken om bij de ge­wens­te pa­gi­na te ko­men. Maar zo­als ik al bij trend 5 heb ge­schre­ven, ben ik voor­stan­der van het ge­brui­ken van apps i.p.v. pa­gi­na's. Hier­door is een me­ga drop­down me­nu over­bo­dig. Om toch snel te vin­den wat je zoekt, is een goe­de zoek­func­tie es­sen­ti­eel.

7.   In­tel­li­gent zoe­ken

In mijn vo­ri­ge co­lumn schreef ik al over het op­ti­ma­li­se­ren van de zoek­func­tie. Zoe­ken bin­nen een in­tra­net is na­me­lijk één van de be­lang­rijk­ste func­ties. Je moet di­rect vin­den wat je zoekt, zon­der dat je 10 keer moet klik­ken. Een ty­pe-ahead func­tie maakt zoe­ken ex­tra mak­ke­lijk. Je be­gint met ty­pen en jouw zoek­term wordt au­to­ma­tisch aan­ge­vuld met woor­den, die bin­nen het in­tra­net voor­ko­men.

8.   Maak het in­tra­net per­soon­lijk

Hoe me­de­wer­kers het in­tra­net ge­brui­ken is heel per­soon­lijk. Som­mi­ge zoe­ken via de zoek­func­tie en an­de­ren ge­brui­ken lie­ver een me­nu­s­truc­tuur. Het zou dus heel fijn zijn als me­de­wer­kers hun in­tra­net ook echt per­soon­lijk kun­nen ma­ken. Dus de in­de­ling naar wens aan­pas­sen en mis­schien zelfs een pri­vé­fo­to toe­voe­gen als ver­van­ging van het fo­to­lijst­je op het bu­reau. Te­rug naar de ou­der­wet­se ge­zel­lig­heid, maar dan an­no 2015.

9.   We moe­ten een ti­me­li­ne heb­ben

Nee, er moet moet he­le­maal niets. Veel or­ga­ni­sa­ties den­ken dat een ti­me­li­ne de ul­tie­me toe­voe­ging is aan het in­tra­net. In som­mi­ge ge­val­len is dit in­der­daad zo, denk bij­voor­beeld aan pro­jec­ten. Heel han­dig als je in een pro­ject­groep zit en al­le be­rich­ten ko­men voor­bij in jouw per­soon­lij­ke ti­me­li­ne. Zo mis je niets. Maar wat ge­beurt er als je het bre­der trekt en al­le be­rich­ten bin­nen het he­le in­tra­net in de ti­me­li­ne toont? Dan word je over­la­den en schiet het zijn doel voor­bij. Dus zet al­leen een ti­me­li­ne in als het func­ti­o­neel is.

10.  Haal bui­ten naar bin­nen

Op een in­tra­net vind je ui­ter­aard in­ter­ne in­for­ma­tie. Maar het hoeft niet zo be­perkt te zijn. Haal bui­ten naar bin­nen, door RSS feeds van web­si­tes in het in­tra­net te in­te­gre­ren. Zo volg je het nieuws op de voet en heb je de bui­en­ra­dar en de rou­te­plan­ner bin­nen hand­be­reik.

Op naar een brui­send 2015

Mijn lijst­je be­staat uit 10 trends, maar mis­schien zie jij er nog wel meer.  Laat het mij ge­rust we­ten, ik praat graag met je ver­der over jouw idee­ën over in­tra­net
Ik wens ie­der­een he­le fij­ne Feest­da­gen en een brui­send 2015!

*

Aan welke straat is Capica gevestigd? (antwoord in kleine letters)

  • Er zijn geen reacties gevonden. Ben jij de eerste?