Trend: van papieren telefoonlijst naar sociaal adresboek op intranet

doorbreek de

eilandjescultuur

en werk beter samen

samenwerken

Je kent het vast nog wel; het pa­pie­ren te­le­foon­lijst­je. Een smoe­ze­lig ver­geeld pa­pier­tje, vast­ge­plakt met een plak­band­je aan je beeld­scherm. Hier en daar wat na­men en num­mers door­ge­streept, in de kant­lijn juist weer num­mers toe­ge­voegd. Want, op het mo­ment van prin­ten was het lijst­je al­weer ver­ou­derd. 

Laird 27-10-2014 Contact

Hoe zul­len be­drij­ven, die nog op de­ze ma­nier wer­ken, den­ken over een so­ci­aal adres­boek op het in­tra­net? Dat zien zij vast als een ver van mijn bed showver van mijn bed show. Ik zie het als een nieu­we trend, die bin­nen steeds meer in­tra­net­ten wer­ke­lijk­heid wordt.

Waar­om een so­ci­aal adres­boek?

In sol­li­ci­ta­tie­pro­ce­du­res zien we het nut al in van so­ci­a­le net­wer­ken, zo­als Lin­kedIn. Ze wor­den in­ge­zet om, op ba­sis van het ver­le­den, te be­pa­len of ie­mand vol­doen­de ken­nis en er­va­ring heeft voor de te ver­vul­len func­tie. Een­maal in dienst, ver­ge­ten we het ver­le­den en kij­ken we al­leen naar het he­den; de hui­di­ge func­tie. Eeu­wig zon­de om de­ze in­for­ma­tie ver­lo­ren te la­ten gaan. De op­ge­da­ne ken­nis en er­va­ring heb­ben ie­mand na­me­lijk ge­maakt tot wie hij of zij nu is. An­de­ren kun­nen hier weer van le­ren en pro­fi­te­ren. Door het ei­gen pro­fiel op het in­tra­netin­tra­net te ver­rij­ken met werk­er­va­ring, op­lei­din­gen, di­plo­ma's, ex­per­ti­ses en pro­jec­ten, krijg je een so­ci­aal adres­boek. Hier­mee maak je het mo­ge­lijk om een col­le­ga te vin­den, die ken­nis heeft van een on­der­werp waar je zelf mee wor­stelt. Twee we­ten meer dan één. Stel je voor wat je kunt be­rei­ken met een he­le or­ga­ni­sa­tie!

Hoe kom je tot een so­ci­aal adres­boek?

Een how tohow to ver­haal wordt al snel een saai stap­pen­plan. Ei­gen­lijk niet echt iets voor een co­lumn. Vol­gens Wiki­pe­dia kent de in­houd van een co­lumn geen be­per­kin­gen, dus daar houd ik me dan ook maar aan. Vol­gen­de keer dus geen co­lumn, maar op de­ze plek een stap­pen­plan om tot een so­ci­aal adres­boek te ko­men op jouw in­tra­net.

 

 

*

Hoeveel letters heeft de naam Capica? (antwoord is numeriek)

  • Er zijn geen reacties gevonden. Ben jij de eerste?