Het belangrijkste onderdeel van het intranet? Dat ben jij!

Congres intranet

2016

inzicht

Was jij af­ge­lo­pen dins­dag ook op het Con­gres in­tra­net? Het was weer een su­per in­te­res­san­te dag met in­ter­na­ti­o­na­le key­no­te spea­kers en een di­ver­si­teit aan break-out ses­sies. On­ze stand werd druk be­zocht met men­sen die op zoek wa­ren naar tools om me­de­wer­kers meer te be­trek­ken bij het in­tra­net en na­tuur­lijk wa­ren ze be­nieuwd naar hoe je een in­tra­net suc­ces­vol maakt. Het boek 'De weg naar een suc­ces­vol so­ci­aal in­tra­net' kwam dan ook voor veel be­zoe­kers als ge­roe­pen. Ie­de­re be­zoe­ker kon een exem­plaar van het boek mee­ne­men.

Laird 24-03-2016 Contact

Tij­dens de key­no­te pre­sen­ta­ties en break-out­ses­sies werd op­nieuw dui­de­lijk dat de ge­brui­ker een wel heel cru­ci­a­le rol speelt in het sla­gen van het in­tra­netin­tra­net. Vol­gens key­no­te spea­ker /ja­mes_stept­woJa­mes Ro­bert­son is de ge­brui­ker zelfs het be­lang­rijk­ste on­der­deel van het in­tra­net en de di­gi­ta­le werk­plek en daar kan ik het al­leen maar mee eens zijn. http://www.suc­ces­vol­so­ci­aal­in­tra­net.nlHet In­tra­net Evo­lu­tie­mo­del dat ik vo­rig jaar op het con­gres in­tro­du­ceer­de, gaat er zelfs van­uit dat een in­tra­net slechts suc­ces­vol kan zijn als het vol­doet aan de be­hoef­ten en ver­wach­tin­gen van de ge­brui­kers op dat mo­ment. In zijn break-out­ses­sie haal­de Ja­mes Ro­bert­son aan dat ge­brui­kers geen idee heb­ben wat ze nou ei­gen­lijk zou­den wil­len bin­nen het in­tra­net. En dat is nu net het pro­bleem waar veel or­ga­ni­sa­ties te­gen­aan lo­pen. Wat wil­len de ge­brui­kers?

Het In­tra­net Evo­lu­tie­mo­del

On­der­zoek on­der 1.300 or­ga­ni­sa­ties in Ne­der­land gaf ons in­zicht in de be­hoef­ten en ver­wach­tin­gen van de ge­brui­kers. Maar dat niet al­leen. We za­gen ook dat de be­hoef­ten en ver­wach­tin­gen ver­an­der­den naar­ma­te het in­tra­net on­mis­baar­der werd én dat de be­hoef­ten en ver­wach­tin­gen ver­schil­den per doel­ein­de van het in­tra­net. Vol­doe je aan de be­hoef­ten en ver­wach­tin­gen van de ge­brui­kers op dit mo­ment? Dan is het in­tra­net pas echt suc­ces­vol! Om het in­tra­net suc­ces­vol te hou­den moet je dus mee­be­we­gen met de ge­brui­kers. 

Neem de ge­brui­kers stap voor stap mee

Veel or­ga­ni­sa­ties wil­len di­rect aan de slag met col­la­bo­ra­ti­on van­af de start van het in­tra­net, maar uit ons on­der­zoek blijkt dat ge­brui­kers hier he­le­maal geen be­hoef­te aan heb­ben. Zij wil­len rus­tig ken­nis­ma­ken met het in­tra­net, de kat uit de boom kij­ken. Na­tuur­lijk zijn er al­tijd uit­zon­de­rin­gen op de re­gel, maar we gaan even uit van de gro­te ge­me­ne de­ler. Komt er in­for­ma­tie van­uit de or­ga­ni­sa­tie, dan wil­len ge­brui­kers hier wel op gaan re­a­ge­ren. Maar zelf ken­nis de­len is pas veel la­ter aan de beurt. Dan is het in­tra­net in­mid­dels in het der­de evo­lu­tie­sta­di­um en kun­nen me­de­wer­kers hun werk al snel­ler en be­ter doen door het in­tra­net te ge­brui­ken. Als laat­ste stap wil­len ge­brui­kers de in­for­ma­tie op in­tra­net op hun ei­gen ma­nier struc­tu­re­ren. Ze wil­len zelf be­pa­len wat zij be­lang­rijk vin­den en wat zij wel en niet le­zen.

Zo­als Ja­mes Ro­bert­son van Step Two De­signs al aan­gaf wil je ook dat al­le sys­te­men wor­den ge­ïn­te­greerd in het in­tra­net. Maar let hier­bij ook op dat je niet al­les in één keer doet. Dat wordt voor het gros van de ge­brui­kers net iets te veel. Pak het stap voor stap aan. Eerst de sys­te­men be­na­de­ren via een link op het in­tra­net, ver­vol­gens ge­deel­te­lijk in­te­gre­ren. En pas in het vier­de evo­lu­tie­sta­di­um van het in­tra­net zorg je er­voor dat al­les via het in­tra­net ver­loopt en dat de ex­ter­ne sys­te­men niet meer op een an­de­re ma­nier te be­na­de­ren zijn dan via het in­tra­net.

De toe­komst van het in­tra­net

Dan nog even te­rug­ko­men op het the­ma van het con­gres 'The fu­tu­re of work'. /os­car­bergOs­car Berg ver­tel­de in zijn Key­no­te dat de er­va­ring met het pro­duct veel be­lang­rij­ker is dan het pro­duct zelf. En dat gro­te or­ga­ni­sa­ties zich meer moet ge­dra­gen als start-ups, zo­dat sa­men­wer­kensa­men­wer­ken van­zelf gaat.

Dus dicht op de klan­ten zit­ten, ster­ke net­wer­ken en com­mu­ni­ty­'s heb­ben, nieu­we din­gen dur­ven doen en gro­te be­trok­ken­heid, waar­door men­sen spon­taan met el­kaar gaan sa­men­wer­ken. Dat zou nog een mooie aan­vul­ling zijn op het In­tra­net Evo­lu­tie­mo­del.

Be li­ke a start-up!

*

Hoeveel letters heeft de naam Capica? (antwoord is numeriek)

  • Er zijn geen reacties gevonden. Ben jij de eerste?