Hoe werkt het nieuwe Capica CMS?

Het Con­tent Ma­na­ge­ment Sys­teem vormt het klop­pend hart van je web­si­te. Hier­in be­heer je je he­le web­si­te en kun je aan­pas­sin­gen door­voe­ren. Zo ook bij het nieu­we CMS waar wij mee wer­ken voor on­ze klan­ten. Maar hoe werkt dat nu, het Ca­pi­ca Con­tent Ma­na­ge­ment Sys­teem?

Laird 30-07-2019 Contact

Zo­als ge­zegd kun je je web­si­te vol­le­dig be­he­ren in het CMS. Je be­na­dert het CMS via je brow­ser, net zo­als je op een web­si­te komt. Het nieu­we Ca­pi­ca CMS zorgt voor het snel­ler la­den van je web­pa­gi­na's, het per­so­na­li­se­ren van je con­tent per unie­ke be­zoe­ker én is mak­ke­lijk te be­he­ren. Hier­on­der al­le nieu­we fea­tu­res op een rij: 

Snel­ler la­den van je con­tent
Al­le con­tent die in het CMS wordt op­ge­voerd slaan we op in de da­ta­ba­se. Wel­ke con­tent op de pa­gi­na zicht­baar is wordt op­ge­haald uit de da­ta­ba­se. Het op­ha­len van de­ze con­tent uit de da­ta­ba­se en het la­den van de pa­gi­na staat los van het CMS. Door­dat het op­ha­len van con­tent uit de da­ta­ba­se los staat van het CMS, wor­den de pa­gi­na's snel­ler ge­la­den met de juis­te con­tent. 

Li­quid con­tent
Li­quid con­tentLi­quid con­tent is het per­so­na­li­se­ren van je web­si­te door con­tent op je web­si­te aan te bie­den pas­send bij de be­zoe­ker. Dit be­te­kent dat je op ba­sis van be­zoe­kers­pro­fie­len die zijn op­ge­bouwd door mid­del van trac­king coo­kies, heel ge­richt in­te­res­san­te con­tent kan aan­bie­den aan in­di­vi­du­en. Zo kan er bij­voor­beeld on­der­scheid wor­den ge­maakt in ty­pe be­zoe­ker: is de be­zoe­ker een be­wind­voer­der of een par­ti­cu­lier? Op ba­sis daar­van krijgt de be­zoe­ker al­leen de con­tent te zien die voor hem in­te­res­sant is. Li­quid con­tent is zeer ef­fec­tief in de­ze tijd waar­bij be­zoe­kers on­ge­voe­lig zijn voor mas­sa­com­mu­ni­ca­tie en al­leen con­tent wil­len zien die voor hen van toe­pas­sing is.

Nieuw pro­gram­meer­taal 
De voor­kant van de web­si­te is ge­pro­gram­meerd in No­deJS waar­door ser­vi­ce­si­te ren­de­ring mo­ge­lijk is met als toe­voe­ging dat de voor­kant aan­ge­past wordt als je er­gens op klikt of er een ac­tie uit­ge­voerd wordt. De web­pa­gi­na laadt dan al­leen de ele­men­ten die moe­ten ver­an­de­ren in plaats van een he­le ver­nieuw­de pa­gi­na. 

Au­to­ma­ti­sche up­da­tes
Het nieu­we Ca­pi­ca CMS wordt au­to­ma­tisch geup­da­te. Zo weet je ze­ker dat jouw web­si­te al­tijd ip de nieu­weste ver­sie draait en de web­si­te op­ti­maal blijft wer­ken. 

Mo­du­lair op­ge­bouwd
De web­si­te met het Ca­pi­ca CMS is op­ge­bouwd uit mo­du­les. Hier­door is de web­si­te mak­ke­lijk uit te brei­den in de toe­komst en kun­nen er in­dien no­dig mo­du­les op maat ge­maakt wor­den. Ook wor­den ex­ter­ne sys­te­men en even­tu­e­le work­flow's mak­ke­lijk ge­kop­peld. 

Re­sour­ce ma­na­ger 
Bin­nen het CMS heb­ben we de re­sour­ce ma­na­ger. Hier­mee be­heer je al­le fo­to's, vi­deo's, do­cu­men­ten, bij­la­ges, etc. van­uit één be­heer­ders­om­ge­ving en weet je pre­cies wel­ke con­tent je waar ge­bruikt op de web­si­te.

Rech­ten en rol­len
De web­si­te richt je in met rech­ten en rol­len. Zo kan je per per­soon, groep, or­ga­ni­sa­tie of func­tie een rol ge­ven met bij­be­ho­ren­de rech­ten. Dit kan tot op ver­schil­len­de la­gen.

Open sour­ce, open stan­daar­den
Wij wer­ken met een open sour­ce Con­tent Ma­na­ge­ment Sys­teem en ma­ken ge­bruik van open stan­daar­den. Dat houdt in dat wij met open stan­daar­den, zo­als PHP, SQL en HT­ML5 het ei­gen Con­tent Ma­na­ge­ment Sys­teem heb­ben ont­wik­keld. Het voor­deel hier­van is dat wij al­le ins en outs van het sys­teem ken­nen en daar­door ook mak­ke­lijk on­der­de­len op maat kun­nen ma­ken. Bo­ven­dien kun­nen we door on­ze ken­nis en er­va­ring met het sys­teem con­ti­nu wer­ken aan in­no­va­ties bin­nen het CMS.

Naast al­le nieu­we fea­tu­res heeft het Ca­pi­ca CMS ook de ver­trouw­de ei­gen­schap­pen die je van een CMS mag ver­wach­ten: 

  • Het CMS is vol­le­dig in het Ne­der­lands be­schik­baar. Bij voor­af over­leg kan het CMS ook in het En­gels wor­den ge­le­verd.
  • Zelf pa­gi­na's toe­voe­gen, ver­wij­de­ren of wij­zi­gen.
  • Zelf (You­tu­be) vi­deo's plaat­sen op de web­si­te.
  • Zelf de me­nu­s­truc­tuur aan­pas­sen.
  • Zelf pa­gi­na's in­rich­ten met ver­schil­len­de blok­ken (af­han­ke­lijk van het ont­werp).
  • Uit­ge­brei­de mo­ge­lijk­he­den voor het ver­ho­gen van de vind­baar­heid in Goog­le.
  • Zelf be­heer­ders aan­ma­ken en ver­wij­de­ren.
  • Con­tent in­plan­nen (bv. nieuws­be­richt pu­bli­ce­ren 'van da­tum' 'tot en met da­tum').
  • Con­tent voer je in met be­hulp van een work­flow. Hier­door kun je ge­pu­bli­ceer­de con­tent in on­der­houd ne­men en be­wer­ken zon­der dat de tekst op de web­si­te aan­past. Dat ge­beurt pas als je de con­tent op­nieuw pu­bli­ceert.