Weg met e-mail. We stappen over naar 1 dashboard

Allesomvattend systeem

toekomst

Ban­ken en over­he­den wil­len om­wil­le van vei­lig­heid van e-mails af. Ze stap­pen over op on­li­ne dash­boards. Denk je nog een stap voor­uit, dan zal e-mail vol­le­dig ver­dwij­nen. Hoe ziet de toe­komst er dan uit?

Eric 01-11-2016 Contact

Krijg je ook wel­eens nep­fac­tu­ren via de mail? Ik spot­te er laatst weer een paar en ik moet zeg­gen: die fis­hing e-mails wor­den steeds be­ter. Vroe­ger ston­den ze vol met spel­fou­ten, maar in­mid­dels zijn som­mi­ge e-mails niet meer van het 'echt' te on­der­schei­den.

Een ramp voor ban­ken en over­he­den. Open je zo'n bij­la­ge dan jat­ten ze je in­logco­des of 'hi-jac­ken' ze je com­pu­ter. Dat laat­ste be­te­kent dat je com­pu­ter ge­blok­keerd wordt en je kunt de­ze pas weer ge­brui­ken na­dat je de cri­mi­ne­len flink wat los­geld hebt be­taald.

Dash­board

Daar­om stap­pen ban­ken en over­he­den over naar een on­li­ne dash­board. Je kent het wel: die on­li­ne om­ge­ving waar­op je in­logt en daar je bank­za­ken re­gelt. Ze wil­len zo min mo­ge­lijk mails ver­stu­ren en stu­ren al­leen nog een mail­tje dat er een mel­ding klaarstaat op je dash­board.

Ik merk dat we mo­men­teel mid­den in de fa­se van dash­boards le­ven. Voor el­ke in­stan­tie heb je een ac­count. Denk aan je te­le­foon­abon­ne­ment, je hy­po­theek, je huur of je zorg­ver­ze­ke­ring. De mees­te gro­te in­stan­ties wer­ken met een on­li­ne dash­board.

Weg met ver­schil­len­de dash­boards

Maar dat be­te­kent ook dat we ver­schil­len­de ac­counts re­gel­ma­tig moe­ten raad­ple­gen. We moe­ten moei­lij­ke wacht­woor­den aan­ma­ken en de­ze voor­al niet ver­ge­ten. Daar schuilt de twee­de golf van ver­an­de­ring. Ik ver­wacht dat we in de na­bije toe­komst niet al­leen af­stap­pen van e-mail­ver­keer, maar ook van de ver­schil­len­de dash­boards.

Met het Ca­pi­ca In­tra­netIn­tra­net doen we dat ei­gen­lijk al. El­ke me­de­wer­ker werkt op het in­tra­net met zijn of haar ei­gen dash­board. Op dit dash­board vind je al­les te­rug wat je no­dig hebt om je werk goed te doen. Het maakt wer­ken over­zich­te­lijk en te­ge­lij­ker­tijd ef­fi­ci­ën­ter.

Al­les­om­vat­tend sys­teem

Ik ver­wacht dat dit ook geldt voor bur­gers in Ne­der­land. We krij­gen da­de­lijk een al­les­om­vat­tend sys­teem waar­op we al on­ze za­ken re­ge­len. Van over­heid tot bank en van te­le­foon tot gas, wa­ter en licht.

Hoe dit zal uit­pak­ken in de toe­komst weet ik nog niet. Het gaat ef­fi­ci­ën­ter en ge­bruiks­vrien­de­lij­ker wor­den voor ge­brui­kers, maar te­ge­lij­ker­tijd zal de­ge­ne die dit maakt nog meer moe­ten in­zet­ten op on­li­ne vei­lig­heid. En wie gaat dit dash­board voor ons ma­ken? De over­heid of toch een gi­gant zo­als Fa­cebook of Goog­le?

Ik volg de ver­nieu­win­gen in elk ge­val op de voet en houd je er­van op de hoog­te. Hoe denk jij hier­over? Zou jij wil­len wer­ken met 1 dash­board waar­op al­le dien­sten sa­men­ko­men?

 

*

Welke kleur heeft het rode logo? (antwoord in kleine letters)

  • Er zijn geen reacties gevonden. Ben jij de eerste?