Progressive web apps zijn de toekomst

Dyslexie font

&

Progressive web apps

Codemotion

Co­demo­ti­on, dé tech con­fe­ren­tie voor soft­wa­re ont­wik­ke­laars, streek dit jaar twee da­gen neer in on­ze hoofd­stad. Dit mon­di­a­le eve­ne­ment wordt ie­der jaar er­gens an­ders ge­hou­den en nu dus dicht bij huis. Re­den voor Jef­fer­son en mij om dit eve­ne­ment te be­zoe­ken en ons te la­ten in­spi­re­ren.

Het was nog best las­tig kie­zen tus­sen de ver­schil­len­de spre­kers. Per ses­sie kon­den we na­me­lijk uit 5 spre­kers kie­zen. De ver­ha­len van twee spre­kers vond ik de moei­te waard om met je te de­len.

Laird 24-05-2016 Contact

Dys­lexie font ver­an­dert web­si­tesweb­si­tes in on­zin

Spre­ker Se­ren Da­vies is net als ik dys­lec­tisch, mis­schien zelfs wel een tik­je er­ger dan ik. En dat schept een band. Haar ver­haal heb ik met veel in­te­res­se aan­ge­hoord. Zij heeft haar brow­ser in­ge­steld op een spe­ci­aal dys­lexie font, waar­door zij al­le web­si­tes be­ter kan le­zen. Als ont­wik­ke­laar van web­si­tes is dat na­tuur­lijk wel een punt­je van aan­dacht, want wat ge­beurt er als ie­mand een an­der font in­stelt? De uit­stra­ling van een web­si­teweb­si­te ver­an­dert com­pleet, maar dat hoeft op zich geen pro­bleem te zijn. Wat een gro­ter pro­bleem vormt, zijn de ico­nen die ge­bruikt wor­den om de na­vi­ga­tie bin­nen de si­te te ver­dui­de­lij­ken. De ico­nen val­len na­me­lijk bin­nen een spe­ci­fiek font. Pas je het font bin­nen de brow­ser aan? Dan pas je dus ook de ico­nen aan en staat er bij­voor­beeld op­eens een icoon van een au­to waar ei­gen­lijk een e-mai­l­en­ve­lop hoort te staan. De be­zoe­ker heeft dan geen idee meer wat er op de web­si­te be­doeld wordt. De web­si­te ver­an­dert in één klap in on­zin.

Haar ver­haal heeft me aan het den­ken ge­zet, maar eer­lijk ge­zegd heb ík de op­los­sing nog niet ge­von­den. Het is ook maar de vraag hoe­veel men­sen het font in hun brow­ser aan­pas­sen. Heb jij dat wel eens ge­daan? Ik eer­lijk ge­zegd niet.

Pro­gres­si­ve web apps

Een vol­gen­de spre­ker gaf zijn vi­sie op mo­bie­le apps. Na­ti­ve apps wor­den steeds min­der ge­down­load. Waar­om? Denk je mis­schien. Na­ti­ve apps, zo­als Fa­cebook ne­men een enor­me hoe­veel­heid ruim­te in be­slag op te­le­foon of ta­bletta­blet en dat be­te­kent min­der ruim­te voor af­beel­din­gen en vi­deo's. De mees­te ge­brui­kers van smartpho­nes of ta­blets zit­ten hier niet op te wach­ten. Met on­ze snel­le ver­bin­din­gen zijn pro­gres­si­ve web apps net zo goed te ge­brui­ken als na­ti­ve apps. Een pro­ges­si­ve web appapp werkt via de brow­ser op je ta­blet of te­le­foon. Even­tu­eel kun je de pro­gres­si­ve web app mak­ke­lijk toe­voe­gen aan het ho­me­scherm van je te­le­foon of ta­blet. Het voor­deel ten op­zich­te van een na­ti­ve app is dat er geen zwa­re app wordt ge­down­load, maar da­ta wordt re­al­ti­me op­ge­haald. Bo­ven­dien heb je de­zelf­de voor­de­len als een na­ti­ve app. Zo kun je push­be­rich­ten stu­ren en is het ui­ter­lijk van de app al­tijd het­zelf­de, on­ge­acht de ge­bruik­te brow­ser. Pro­gres­si­ve web apps zijn de toe­komst!

*

Hoeveel letters heeft de naam Capica? (antwoord is numeriek)

  • Er zijn geen reacties gevonden. Ben jij de eerste?