Fake nieuws, buurman Henk en verjaardagspraat

nepnieuws

Online

Eind vo­rig jaar schreef ik in mijn blog al over fa­ke, of­wel nep­nieuws. Da­ge­lijks krij­gen we gro­te hoe­veel­he­den (di­gi­ta­le) in­for­ma­tie te ver­wer­ken en par­tij­en als Goog­le en Fa­cebook be­pa­len met hun al­go­rit­mes wat jij te zien krijgt op je scherm. Maar in hoe­ver­re kun je er van­uit gaan, dat het nieuws dat je ziet de waar­heid is?

Dit on­der­werp was erg ac­tu­eel rond­om de ver­kie­zin­gen in Ame­ri­ka. De me­nin­gen zijn ver­deeld, maar er wordt ge­zegd dat de over­win­ning van Trump voor een deel te dan­ken is aan de ver­sprei­ding van fa­ke nieuws. Het zou in ie­der ge­val een rol ge­speeld heb­ben.

Eric 28-02-2017 Contact

Com­plot­the­o­rie­ën?

Nu ben ik niet zo van de com­plot­the­o­rie­ën, maar ik vind het wel een on­wijs in­te­res­san­te dis­cus­sie. En dan met na­me als het gaat om de vraag wie ver­ant­woor­de­lijk is en zou moe­ten in­grij­pen als het gaat om fa­ke­nieuws. En moet er über­haupt in­ge­gre­pen wor­den?

Ver­jaar­dags­praat

Ik ver­ge­lijk het wel eens met een ver­jaar­dag, waar je 'buur­man Hen­k' weer eens iets als een feit hoort pre­sen­te­ren, ter­wijl je wéét dat het ge­nu­an­ceer­der ligt. Wat mij be­treft blijf jij als per­soon al­tijd zelf ver­ant­woor­de­lijk voor wat je wel of niet ge­looft. Die ver­ant­woor­de­lijk­heid ligt niet bij de ja­ri­ge of bij buur­man Henk.

Be­wust­wor­ding

Zo­wel in de on­li­ne als of­fli­ne we­reld kun je ge­con­fron­teerd wor­den met nep­nieuws. Dat zal denk ik ook al­tijd zo blij­ven en dit valt ook niet te­gen te hou­den. Bo­ven­dien, wie be­paalt wat wel of niet 'fa­ke' is? Daar­om zou de fo­cus voor­al moe­ten lig­gen op het cre­ë­ren van be­wust­wor­ding.

Waar dat in de of­fli­ne we­reld al vrij nor­maal is (zo­als op die ver­jaar­dag, waar je be­leefd naar buur­man Henk lacht en zijn op­mer­king ver­der ne­geert), zijn er in de on­li­ne we­reld nog wel wat stap­pen te zet­ten.

Kijk ver­der

Nie­mand is 100% ob­jec­tief, hoe graag we dat ook zou­den wil­len. On­ze me­ning wordt ge­vormd door per­soon­lij­ke er­va­rin­gen, on­ze om­ge­ving en ga zo maar door. Zo komt ook de me­ning van buur­man Henk er­gens van­daan. Dat is men­se­lijk en hoeft geen en­kel pro­bleem te zijn. Zo­lang we ons dit maar blij­ven re­a­li­se­ren en kri­tisch blij­ven op wat we zien en voor waar­heid aan­ne­men... en daar is nog een (on­li­ne) we­reld te win­nen.

 

 

*

Welke kleur heeft het rode logo? (antwoord in kleine letters)

  • Er zijn geen reacties gevonden. Ben jij de eerste?