Een succesvol sociaal intranet, hoe doe je dat?

De weg naar een

succesvol

sociaal intranet

Evolutiemodel

'Een suc­ces­vol so­ci­aal in­tra­net heb je niet van de één op an­de­re dag. Een in­tra­net evo­lu­eert, groeit mee met de or­ga­ni­sa­tie en voor­al met de me­de­wer­kers. Als de­ze groei aan­sluit bij de be­hoef­ten en ver­wach­tin­gen van de ge­brui­kers op dat mo­ment, heb je de groot­ste kans op een suc­ces­vol in­tra­net.'

Laird 07-03-2016 Contact

Met de­ze the­o­rie start­ten we een on­der­zoek on­der 1.300 Ne­der­land­se or­ga­ni­sa­tie. Het doel van dit on­der­zoek was te ach­ter­ha­len waar­om som­mi­ge in­tra­net­ten flop­pen en an­de­re heel suc­ces­vol wor­den. De re­sul­ta­ten van het on­der­zoek be­ves­tig­den on­ze the­o­rie.

Het In­tra­netIn­tra­net Evo­lu­tie­mo­del

Al­leen een be­ves­tig­de the­o­rie helpt or­ga­ni­sa­ties niet ver­der rich­ting een suc­ces­vol so­ci­aal in­tra­netso­ci­aal in­tra­net, daar­om ont­wik­kel­den we het In­tra­net Evo­lu­tie­mo­del. Het mo­del laat zien dat een in­tra­net evo­lu­eert en het toont waar het in­tra­net naar­toe kan groei­en.

Het In­tra­net Evo­lu­tie­mo­del be­staat uit vier evo­lu­tie­sta­dia en drie di­men­sies. De evo­lu­tie­sta­dia van het mo­del be­schrij­ven de ma­te van on­mis­baar­heid van een in­tra­net. Hoe on­mis­baar­der het in­tra­net is voor de ge­brui­kers, hoe ho­ger het evo­lu­tie­sta­di­um. De di­men­sies staan voor de ver­schil­len­de doel­ein­den van het in­tra­net, na­me­lijk: In­for­ma­tie­voor­zie­ning, Sa­men­wer­king en On­der­steu­ning. Bin­nen de­ze di­men­sies zijn de be­hoef­ten en ver­wach­tin­gen van de me­de­wer­kers in kaart ge­bracht. Dit noe­men we de hand­vat­ten voor suc­ces. Evo­lu­tie naar een vol­gend sta­di­um vindt plaats door het on­mis­baar­der wor­den van het in­tra­net. Suc­ces­vol­le evo­lu­tie vindt plaats als het in­tra­net daar­naast ook nog vol­doet aan de be­hoef­ten en ver­wach­tin­gen van de me­de­wer­kers (de hand­vat­ten voor suc­ces) voor dat spe­ci­fiek sta­di­um.

Boek: De weg naar een suc­ces­vol so­ci­aal in­tra­net

Op 1 maart is ons boek 'De weg naar een suc­ces­vol so­ci­aal in­tra­net' ver­sche­nen. We leg­gen in dit boek de the­o­rie van het In­tra­net Evo­lu­tie­mo­del kort uit. En gaan ver­vol­gens die­per in op de prak­tijk. We leg­gen je uit hoe je in­vul­ling geeft aan de drie di­men­sies aan de hand van prak­ti­sche tips. Wil je we­ten waar jul­lie in­tra­net zich be­vindt in het In­tra­net Evo­lu­tie­mo­del? Doe dan de in­tra­net­test op http://www.suc­ces­vol­so­ci­aal­in­tra­net.nlwww.suc­ces­vol­so­ci­aal­in­tra­net.nl. Het boek be­stel je ook op de­ze web­si­te.  

Als je met mij van ge­dach­ten wilt wis­se­len over in­tra­net, het boek of het mo­del, laat dan een re­ac­tie ach­ter on­der dit blog.

*

Wat is het telefoonnummer van Capica? (10 cijfers achter elkaar typen)

  • Er zijn geen reacties gevonden. Ben jij de eerste?