API's kijken

Met de ar­men zwaai­en, op de borst slaan en wild in het rond zwie­ren. Voor ons erg leuk om naar te kij­ken maar voor apen is het hun ma­nier van met el­kaar com­mu­ni­ce­ren. Een mid­dag­je aapies kij­ken, erg ver­ma­ke­lijk! Maar hoe com­mu­ni­ce­ren com­pu­ter­pro­gram­ma's met el­kaar?

Malou 04-10-2018 Contact

Dit doen ze ook met API's, maar wel met een an­der soort dan die leu­ke exem­pla­ren uit de die­ren­tuin. De af­kor­ting API staat voor Ap­pli­ca­ti­on Pro­gram­ming In­ter­fa­ce en is de ba­sis waar­op com­pu­ter­pro­gram­ma's met el­kaar kun­nen com­mu­ni­ce­ren. API's zor­gen er­voor dat da­ta van de ene plek naar de an­de­re komt en dat ver­schil­len­de ap­pli­ca­ties en ap­pa­ra­ten we­ten wat ze moe­ten doen zo­dra er een ac­tie in gang is ge­zet.

Een API maakt com­mu­ni­ca­tie en het uit­wis­se­len van in­for­ma­tie mo­ge­lijk tus­sen ver­schil­len­de soft­wa­re sys­te­men. Waar kom je de­ze API's te­gen? Je komt API's va­ker te­gen dan je denkt en vaak zon­der dat je het weet. Veel be­drij­ven wer­ken met ver­schil­len­de sys­te­men voor bij­voor­beeld fac­tu­ra­tie, of­fer­tes ma­ken en sa­les. Om de­ze sys­te­men met el­kaar te la­ten com­mu­ni­ce­ren heb je API's no­dig. Net als een in­tra­netin­tra­net, zor­gen API's voor be­te­re sa­men­wer­king en is het een be­lang­rijk tech­nisch bind­mid­del voor je or­ga­ni­sa­tie.

API's kun­nen ook een be­lang­rij­ke bij­dra­ge le­ve­ren aan de groei van je be­drijf. Door­dat API's er­voor zor­gen dat ver­schil­len­de sys­te­men ge­ïn­te­greerd kun­nen wor­den in bij­voor­beeld een in­tra­net, wordt de werk­wij­ze van me­de­wer­kers ef­fi­ci­ën­ter en snel­ler. Be­drijfs­pro­ces­sen wor­den hier­door an­ders in­ge­richt en me­de­wer­kers heb­ben meer tijd om bij­voor­beeld zich te rich­ten tot klan­ten of new bu­si­ness.

Niet ie­der­een kan in de die­ren­tuin die­ren ver­zor­gen en zijn die­ren­ver­zor­gers ook spe­ci­aal ge­traind om met apen te wer­ken. Zo kan ook niet ie­der­een een API kop­pe­ling ma­ken, dit is vaak maat­werk en hier zijn ex­perts voor no­dig. Bij Ca­pi­ca heb­ben wij bei­de, ex­perts die API kop­pe­lin­gen kun­nen ma­ken én apies die af en toe in het wild rond zwie­ren. 

 

Fo­to: Pris­ca Vis­ser
*

Aan welke straat is Capica gevestigd? (antwoord in kleine letters)

  • Er zijn geen reacties gevonden. Ben jij de eerste?