Stap voor stap kom je tot een sociaal adresboek op het intranet
(vervolg op column 27 oktober)
Vorige week heb ik jullie in deze rubriek een stappenplan beloofd om tot een sociaal adresboek te komen op het intranet. Ik heb voor een stappenplan gekozen, omdat het niet verstandig is om direct met een sociaal adresboek te beginnen als je nog helemaal geen digitale telefoonlijst hebt. Daar kom je stap voor stap. Ik vergelijk het maar met mijn dochter die leerde lopen. Zij begon ook niet gelijk met rennen, maar zette haar eerste stapjes voorzichtig met haar handjes aan mij vastgeklampt. Met plezier neem ik jou aan de hand mee om tot een sociaal adresboek te komen.
Stap 1: de digitale telefoon- en e-maillijst
Interne telefoonnummers op een printje aan je beeldscherm? Dat kan echt niet meer. Het lijstje is namelijk al verouderd zodra het is geprint. Start eerst eens met digitaliseren. 'Wat je daarvoor nodig hebt?' Per medewerker de voor- en achternaam, het interne telefoonnummer en het e-mailadres. En uiteraard een digitaal platform waar je deze informatie op kwijt kunt en waar alle medewerkers bij kunnen.
Stap 2: het smoelenboek
Een digitale telefoon- en e-maillijst is een goed begin. Je hebt nu de namen, telefoonnummers en emailadressen op één plek verzameld. Maar weet je ook wie je collega's zijn? Dat ga je verder in kaart brengen met een smoelenboek. Iedere collega krijgt een gezicht door een profielfoto toe te voegen. Daarnaast voeg je informatie over de medewerker toe, die werk gerelateerd is. Denk aan functie, afdeling, regio en/of vestiging.
Stap 3: het adresboek
Nu is de medewerker zelf aan zet door het mogelijk te maken om het eigen profiel aan te vullen. Dit profiel is veel uitgebreider dan in het smoelenboek. Naast functie gerelateerde informatie kan nu ook persoonlijke informatie worden toegevoegd. Vaak wordt het toevoegen van verjaardagen en werkjubilea erg gewaardeerd. Maar ook het aangeven van werkdagen, een omschrijving van jezelf of links naar social media accounts zijn goede aanvullingen. De medewerker bepaalt zelf wat hij of zij over zichzelf wil delen.
Stap 4: een sociaal adresboek
In de vorige stap zijn er al veel sociale elementen toegevoegd aan het adresboek. Maar wat een adresboek echt sociaal maakt, is het zichtbaar maken van de aanwezige kennis binnen een organisatie en het delen van deze kennis. In de laatste stap maak je het adresboek geschikt voor het delen van kennis. Medewerkers kunnen in het profiel aangeven welke expertises hij of zij heeft. Dat hoeft niet direct gerelateerd te zijn aan de functie. Denk bijvoorbeeld aan talen, die iemand spreekt. Heel handig als een collega op zoek is naar iemand, die even de Spaanse e-mail kan vertalen, die net binnen is gekomen. Dit is natuurlijk niet het enige, dat anders is aan een sociaal adresboek. Je vindt er ook het werkverleden van je collega's, zijn of haar opleiding(en), diploma's, hobby's en projecten waaraan gewerkt is. Door de expertise van je collega te onderschrijven help je andere collega's weer om de expert op dat gebied binnen de organisatie te vinden. Het ultieme doel? Vind collega's met de kennis waar je naar op zoek bent, profiteer van deze kennis en pas deze uiteindelijk zelf ook weer toe.
Succesverhaal
Ik besef me dat dit een heel functioneel stappenplan is en dat er nog niet in staat hoehoe je van de ene naar de andere stap komt. Er zijn genoeg verhalen over organisaties, die deze stappen succesvol hebben doorlopen. Ter inspiratie geef ik je in één van mijn volgende columns een kijkje in de keuken van een organisatie, die dit prima voor elkaar heeft gekregen.